Verschillende aftakkingen van de motorsport

Binnen de motorcross zijn er verschillende varianten te vinden. In dit artikel worden de meest voorkomende varianten besproken.

Freestyle

De freestyle motorcross is een aftakking waarbij de motorrijder punten krijgt toegekend aan de stunts die hij doet. Deze stunts voert hij uit op het parcours of op de ramp. Er is een jury aanwezig die de stunts beoordeeld op basis van moeilijkheid, originaliteit en de stijl. De stunts mogen twee keer gedaan worden, waar vervolgens een score tussen de 0 en de 100 aan toegekend wordt. De hoogste score wordt vergeleken met de score van de overige rijders.

Supermoto

In deze tak van sport rijden de deelnemers op verschillende soorten weg. Ze rijden niet alleen op zand of asfalt, maar juist op een combinatie van deze verschillende soorten ondergronden. Dit brengt een bepaalde moeilijkheidsgraad met zich mee, omdat de deelnemers goed moeten kunnen rijden op beide ondergronden.

ATV

Het grootste verschil ten opzichte van de normale motorcross, is dat er bij deze variant op een quad of op een ATV wordt gereden. Dit is een motor die vier wielen heeft, in plaats van twee. Bij deze races gaat het om snelheid en niet om de stunts. 

Supercross

Bij supercross worden er verschillende elementen uit verschillende takken van de motorsport gehaald. Vaak wordt deze race niet op een parcours gereden, maar in een stadion. In Europa is deze tak van sport minder bekend. Vooral in Amerika is deze variant erg populair.

Sidecarcross

Deze is ook afgeleid van de motorcross. Het grote verschil daarmee is dat er niet een maar twee deelnemers per motor meedoen. De tweede deelnemer neemt plaats in de zijspan. Bij deze sport gaat het weer om de snelheid. Degene die als eerste over de finish komt, heeft gewonnen.

Mini motorcross

Deze variant lijkt heel erg op de normale motorcross, maar wordt gereden op kleine motoren die eigenlijk gemaakt zijn voor kinderen. Het zijn dus miniatuurversies van de grote, normale motoren.Ben jij zelf nou een echte raceliefhebber en ben je op zoek naar het juiste materiaal? Neem dan een kijkje op de website van Dal Soggio Race.