5 dingen om rekening mee te houden als je een kitten opvoedt

Wanneer je een kitten in huis neemt, moet je aan veel dingen denken. Je moet het kleine beestje toch direct op zijn gemak laten voelen bij je thuis. Gelukkig krijg je er heel veel geluk voor terug, als het goed is tenminste. Kittens zijn niet voor niets een van de meest geliefde huisdieren in Nederland. Toch komt er ook veel werk kijken bij het opvoeden van een jonge kat. Maar hoe doe je dat? In dit blog lees je over 5 dingen waar je rekening mee moet houden bij het opvoeden van een kitten. 

Weet hoe een kat leert

Om je kat op te voeden, is het allereerst belangrijk om te weten hoe het jonge dier zelf informatie opslaat. Veel van het leerproces van een kitten is echter al door de moederkat bijgebracht. Kittens doen in eerste instantie hun moeder na, waarna ze pas zelf op onderzoek uitgaan. Dit gebeurt wanneer een jonge kat om en nabij de twee maanden oud is. Dit is ook de leeftijd wanneer een kitten de moeder mag verlaten. Wanneer katten eerder gescheiden worden van de moeder, kan het zijn dat er gedragsproblemen ontstaan in de toekomst. 

Wat wil je je kat allemaal leren

Natuurlijk moet je wel weten wat je je kat allemaal aan wilt leren. Bijna alles is mogelijk op dit gebied, het is alleen goed om het volgende te onthouden: katten leren eigenlijk alles op basis van nieuwsgierigheid en ervaring. Wanneer ze iets doen wat ze als prettig ervaren, zullen ze het sneller consequent gaan doen. Wanneer je kat dus iets doet waar je niet zo blij mee bent, is het goed om hem gelijk te corrigeren. Op deze manier is de kans groot dat hij het de volgende keer niet in zijn kopje haalt om zoiets nog een keer te doen. 

Maak je huis geschikt voor jonge katten

Wanneer je een kitten in huis neemt, moet je het beestje natuurlijk ook een beetje helpen met acclimatiseren. Dit doe je onder meer door je huis zo in te richten, dat de kat zich direct thuisvoelt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kat iets heeft om aan te krabbelen, anders dan de bank of de gordijnen. Daarnaast heeft een kitten veel speelgoed nodig om zich mee te kunnen vermaken. Niet elke kat vindt exact dezelfde dingen of hetzelfde soort speelgoed leuk. Experimenteer daarom de eerste weken met wat jouw jonge kat kan waarderen en waar hij vrolijk van wordt! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *